Gayrimenkul Hukuku ve Gayrimenkul Davaları
Gayrimenkul Hukuku; arsa, arazi, konut gibi taşınmaz malların hukuki durumlarını incelenmekte ve bunun ile ilgili yasal düzenlemeleri ve uygulamaları kapsamaktadır. Tapuya kayıtlı olan veya olmayan arazi, konut, işyeri, arazi ve tarlaların devri, kiralanması, satılması hususunda toprak parçası yada yapıyı konu alan her türlü dava Gayrimenkul Hukuku’nun Kapsamındadır.
Gayrimenkul davası, mülkiyet hakkına yapılan müdahaleleri ve anlaşmazlıkları konu alan bir dava çeşididir. Konu yelpazesi geniş olması hasebiyle önemli davaları bünyesinde barındıran bir hukuk dalıdır.
Gayrimenkul Hukuku alanının çok geniş olması ve bu davalardaki savunmaların teknik bilgi gerektirmesi, bu konuda ortaya çıkan uyuşmazlıkların çözümünde uzmanından yardım almayı zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle bu alanda hukuki destek alınması hak kaybını en aza indirecektir. Gayrimenkul hukukunun geniş ve karmaşık olması savunmaların yeterli gerekçelerle hazırlanmasını gerektirmekte ve hukuki bilgi ile taşınmaz hukuku konularının iyi bir şekilde harmanlanması gerekmektedir.
Gayrimenkul Hukuku kapsamına giren birçok dava türü bulunmaktadır. En önemli ve sık görülen belli başlı davalar şunlardır.
1-Ecrimisil Davaları: Tamamen haksız bir şekilde bir maldan kullanma ve yararlanma hakkı olmayan kişinin bu malı kullanması halinde asıl mülkiyet sahibine ödeyeceği tazminatı konu alan davalardır
2-Kira Davaları: Kiracı ya da mal sahibi tarafından açılacak kira davaları, kira bedel tespit ve tahliye davaları ile karşımıza çıkmaktadır.
3-Kamulaştırma Davaları: Devletin kamu gücünü kullanarak kamu yararı maksadı ile özel mülkiyete tabi taşınmazların bu yarar uğruna kullanılması şartı ile kendi tasarrufuna aldığı yerlerle ilgili olarak oluşabilecek her türlü itiraz ve davaları konu almaktadır.
4-Tapu İptal Tescil Davaları: Gayrimenkul üzerindeki hak sahipliğinin tespiti bakımından tapu iptal tescil davaları önem arzetmektedir. Zira anılan bu dava ile hak sahipliği bir şahıstan alınıp diğerine verilmektedir.
5-İzaley-i Şuyu Davaları: Ortaklı taşınmaz mallarda ortaklığın sonlandırılması için açılan davalardır.
6-İstihkak Davaları: Gayrimenkul Hukuku dava konularından istihkak davalarında mülkiyeti çekişmeli olan taşınır veya taşınmaz malın kime ait olduğunun tespitini sağlayan davalardır.
Gayrimenkul Hukuku Alanına Giren Diğer Davalar
Gayrimenkul hukuku kapsamına giren diğer davalar genellikle şu şekillerde karşımıza çıkar:
- El Atmanın Önlenmesi ve Ecrimisil (Haksız İşgal Tazminatı) Davası
- Ortaklığın Giderilmesi Davası (İzale-i Şuyu Davası)
- Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesinden Doğan Tazminat Davaları
- Olağanüstü Kazandırıcı Zamanaşımına Dayalı Tapu Tescil Davası
- Muris Muvazaası Nedeniyle Tapu İptal ve Tescil Davası
- Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi Nedeniyle Tapu İptali ve Tescil Davası
- Tescile Zorlama Davası
- Önalım Davası (Şuf’a) Davası
- Kiralananın Tahliyesi
- Kira Alacağı Davası
- Tapu Kaydından Doğan Davalar
- Tapu Kayıt Düzeltim Davası
- Hata, Hile, İkrah, İrade Sakatlığı Nedeniyle Tapu İptali ve Tescil Davası
- Kadastro Tespitine İtiraz Davası
- İmar Değişikliğinin İptali Davası
- İpoteğin Kaldırılması Davası
- Tasarrufun İptali Davası
Yukarıda anlatıldığı üzere kişilerin; arsa, arazi, konut gibi taşınmaz mallardan kaynaklanan uyuşmazlıklarda en iyi şekilde temsil edilebilmesi ve etkili çözüme ulaşması için sürecin iyi bir avukat tarafından yürütülmesi son derece önem arz etmektedir. Bu noktada PRESTİJ HUKUK&DANIŞMALIK olarak alanında uzman ve tecrübeli avukatlarımızın yardımı ile bu alanda sizi hak kaybına uğratmadan etkili ve hızlı bir şekilde haklarınızı korumak için avukatlık ve danışmanlık hizmeti sunmaktayız. Alanında uzman kadromuzdan destek almak isterseniz iletişim kanallarımızdan 7/24 bize ulaşabilirsiniz.