Kira Hukuku
Kira sözleşmesinden doğan uyuşmazlıklar 6089 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nu esas alınarak çözümlenmektedir. Kira sözleşmesinin tarafları temel olarak kiraya veren ve kiracı olarak kabul edilir. Kiraya veren; kira konusu olan şeyin kullanımı ve yararlanmasını kiracıya bırakan kişi, kiracı ise kira konusu olan şeyin karşılığında kiraya verene bedel ödeyen kişi olarak tanımlanmaktadır. Türk Borçlar Kanunu 299. maddesine göre; kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmasını kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir. Kira sözleşmesinin konusunu taşınır, taşınmaz veya herhangi bir hakkın kullanımı oluşturabilmektedir.
Kira Sözleşmesinin Şekli
TBK’nın 299. maddesinde kira sözleşmesi açıklanırken kiraya veren ile kiracının tanımı yapılmış olup kira sözleşmesi için herhangi bir geçerlilik şartı aranmamıştır. Bu sebeple kira sözleşmesinin yazılı veya sözlü yapılmasının önünde herhangi bir engel yoktur. Ancak doğması mümkün olabilecek uyuşmazlıkların önünü kesmek amacıyla kira sözleşmesinin yazılı olarak yapılması günümüzde daha çok tercih edilmektedir.
Kira Sözleşmesinin Türleri
Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenen kira sözleşmesi türleri 3 başlık altında incelenebilir.
1)Adi Kira Sözleşmesi
Kanunda kira sözleşmesi genel hükümler başlığı altında yer verilen kiralayanın, bir şeyin belirli bir süre kullanılmasını bir bedel karşılığında kiracıya devretme borcu altına girdiği bir sözleşmedir tanımı adi kira sözleşmesi olarak ifade edilir.
2)Konut ve Çatılı İş Yeri Sözleşmesi
Konut ve çatılı iş yeri kira sözleşmesinin tanımı kanun koyucu tarafından kanunda yapılmamış olsa dahi kendiliğinden anlaşılmaktadır. Öyle ki konut ve çatılı iş yeri işlevi gören yerlerin kiralanmasına ilişkin sözleşmelerden ibarettir.
3)Ürün Kirası Sözleşmesi
Ürün kirası sözleşmesi; kiraya verenin, kiracıya, ürün veren bir şeyin veya hakkın kullanılmasını ve ürünlerin devşirilmesini bedel karşılığında bırakmayı üstlendiği sözleşmedir.
Kira Süresi
Kira sözleşmesi belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilir. Belirli süreli kira sözleşme; kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesidir. Belirsiz süreli kira sözleşmesi ise kanunda belirli süreli kira sözleşmelerinin dışında kalan sözleşmeler olarak açıklanmıştır.
Kira Hukukunda Tahliye Davası
Kira hukukunda tahliye davası genellikle kiracıların belirlenmiş olan kira bedelini ödememelerinden kaynaklı açılmaktadır. Kiracı, kullanmış olduğu malın bedelini ödemekle sorumludur. Ödemediği durumda kiraya veren kişi icra talebinde bulunabilir ya da tahliye edilmesini isteyebilir. Bunun için mutlaka alacağını belirtmesi gerekir.
İcra talebine kişinin 7 gün içinde itiraz etmesi mümkündür. 30 gün içinde ise malın bedelini ödemesi gerekir. Bu süreler içinde gerekli ödemeler yapılmaması halinde, kiraya veren kişi icra hukuk mahkemesine başvurarak tahliye için dava açar. Dava sonrasında icra memurları kiracının malı için tahliye işlemlerini başlatır.
Kira Hukukunda Kira Sözleşmesinin Feshi
Kira hukukunda kira sözleşmesinin feshi kira sözleşmesine uyulmaması halinde söz konusu olur. Söz konusu haklar ancak kira sözleşmesi yapıldığı zaman mümkündür. Tarafların sözleşme hükümlerine uyması şarttır. Aksi durumda kira sözleşmesi fesih edilecektir ve kiracının tahliyesi istenebilir. Malın kullanımı birden fazla kişi tarafından yapılıyorsa, bu durumda her kiracı kendi payından sorumlu tutulacaktır.
Herkes kendi üzerine düşen kısım kadar sorumlu tutulur. Cezai yaptırımlar da buna göre belirlenir. Kiracının burada payı belli değilse, o zaman birden fazla kullanıcı olması halinde herkes için eşit paylaşım yapılacaktır. Borcu ödemeyen kişi ya da kişiler hakkında gerekli işlemler başlatır. Avukat ile çalışmanız halinde bu işlemler kısa sürede ve olması gerektiği şekilde halledilebilir. Kişilerin kendi başlarına bu süreçleri tamamlamaya çalışmaları çok daha zor ve riskli olacaktır.
Kira Hukuku Kapsamında Avukatlarımız Tarafından Görülen Davalar:
• Kira bedelinin tespiti davası
• Kira farkı alacağı davası
• Kira sözleşmesinin sona ermesi sebebiyle tahliye davası
• Kira uyarlama davası
• Kira bedelinin ödenmemesi nedeniyle tahliye davası
• Kiraya verinin ihtiyacı nedeniyle tahliye davası
• Yeni malikin ihtiyacı olması nedeniyle tahliye davası
• Kira bedelinin ödenmemesi nedeniyle tahliye davası
• Kira sözleşmesinin 10 yıl uzaması sonunda açılan tahliye davası
• İmar ve inşa nedeniyle tahliye davası
• Kiracının taahhüdüne dayanan tahliye davası
• Haklı sebeple kiracıya verilen 2 ihtar sebebiyle tahliye davası
• Kiracının veya eşinin aynı ilçe veya belde sınırları içerisinde kullanıma uygun kendi konutunun bulunmasına sebebiyle tahliye dava
• Kiralanandaki ortaya çıkan ayıplara ilişkin tespit davası
Kira Hukuku Kapsamında Görülen Davalar Bakımından Görevli ve Yetkili Mahkemeler
Kira ilişkisinden doğan uyuşmazlıklar sonucu açılan davalar Sulh Hukuk Mahkemeleri tarafından görülür.
Yetkili mahkemenin tespiti bakımından ise genel yetki kuralları esas alınır. Buna göre, davalının yerleşim yeri mahkemesi genel yetkili mahkemedir. Tarafların her ikisinin de tacir sıfatlı olması durumunda yetki sözleşmesi yaparak yetkili mahkemeyi kendilerinin kararlaştırma imkânı da taraflara verilmiştir.
Kira Hukuku Avukatı Nedir ve Ne Tür Hizmetler Verir?
Kira hukuku avukatı, kira sözleşmeleri ve kira hukukuyla ilgili konularda uzmanlaşmış avukattır. Kiracılar ve kiraya verenler, kira hukuku avukatlarından hukuki danışmanlık alarak kira sözleşmelerinin hazırlanması, incelenmesi ve uyuşmazlıkların çözümü konusunda destek alabilirler. Ayrıca, kira bedelinin belirlenmesi, kira süresi ve şartları, kiracının hak ve yükümlülükleri gibi konularda da kira hukuku avukatlarından yardım almak önemlidir.
Yukarıda anlatıldığı üzere kişilerin kira ilişkilerinden kaynaklanan hak ihlalleri karşısında en iyi şekilde temsil edilebilmesi için sürecin iyi bir avukat tarafından yürütülmesi son derece önem arz etmektedir. Bu noktada PRESTİJ HUKUK&DANIŞMALIK olarak alanında uzman ve tecrübeli avukatlarımızın yardımı ile bu alanda sizi hak kaybına uğratmadan etkili ve hızlı bir şekilde haklarınızı korumak için avukatlık ve danışmanlık hizmeti sunmaktayız. Alanında uzman kadromuzdan destek almak isterseniz iletişim kanallarımızdan 7/24 bize ulaşabilirsiniz.